Kenapa Dilarang Menggantung Gambar Kahwin, Anak & Keluarga, Sebagai Perhiasan Di dalam Rumah

Foto Sekadar Hiasan

Menjadi kebiasaan di dalam setiap rumah, gambar kahwin, gambar keluarga, gambar anak-anak dan sebagainya digantung pada dinding rumah mahupun dibingkaikan untuk dijadikan sebagai perhiasan dan kenangan terindah. Namun seeloknya, jika ada menggantung gambar-gambar ini sebaiknya, turunkanlah. Tanggalkan ia simpanlah di tempat tertutup dan jangan pamerkan ia untuk tatapan di dalam rumah.

Ini kerana dalam sebuah hadith yang di riwayatkan oleh Imam Bukhari bahawasanya Nabi saw bersabda yang bermaksud:

Daripada Ibnu ‘Abbas, “Abu Talha, seorang sahabat Rasulullah dan seorang sahabat yang pernah bersama dalam Peperangan Badar memberitahu kepadaku bahawa Rasulullah berkata,

“Malaikat (Pembawa Rahmat) tidak masuk ke dalam rumah yang di dalamnya ada anjing atau gambar.” Yang dimaksudkan adalah gambar yang menyerupai makhluk bernyawa.”

(Hadis Riwayat al-Bukhari, Kitab Ekspedisi Peperangan Bersama Nabi (5/59), no. 338)

Malaikat Rahmat terhalang untuk masuk ke rumah jika mempunyai gambar-gambar makhluk bernyawa ini. Kesannya tidak wujudlah lagi kasih sayang sesama ahli rumah. Kadangkala sering wujud salah faham berlaku ini kerana rumah tiada rahmat. Tidak mustahil lah, rumahtangga sentiasa ‘panas’, tidak bahagia, rezeki sempit serta ada sahaja masalah.

Sedangkan malaikat rahmat jika ada di sisi kita ia membawa 1000 rahmat dengan izin Allah iaitu hati menjadi lebih tenang, jiwa rasa cinta pada Allah SWT, rezeki sentiasa dipermudahkan Allah. Malah malaikat rahmat juga bertugas menjaga keselamatan diri kita jika kita banyak membaca al-Quran, zikir dan berdoa.

Panduan Simpan Gambar Sebagai Kenangan:

1. Malaikat yang dimaksudkan dalam hadith ini ialah Malaikat Rahmat. Manakala yang dimaksudkan dengan gambar pula ialah bagi gambar makhluk bernyawa iaitu manusia dan haiwan.

2.  Dilarang menggantung mahupun mempamerkan gambar makhluk bernyawa ini pada dinding atau dibingkaikan untuk hiasan di dalam kabinet seperti gambar bersanding, menerima ijazah dan sebagainya sekali pun gambar keluarga.

3.  Seeloknya gambar-gambar yang ingin dijadikan kenangan disimpan di dalam album, handphone atau di dalam komputer dan tidak dipamerkan di dalam rumah sama sekali.

4.  Gambar seperti keindahan alam semulajadi, tulisan kaligrafi, gambar permandangan, bunga-bungaan, kereta bangunan dan sebagainya yang BUKAN berunsur makhluk bernyawa adalah dibenarkan untuk dijadikan perhiasan di dalam rumah.

5.  Untuk patung permainan anak seperti barbie, teddy bear boleh digunakan untuk permainan tetapi selepas main perlulah diletakkan di dalam kotak mainan dan janganlah diletakkan di almari perhiasan mahupun dijadikan koleksi.

Semoga bermanfaat, kongsikan buat yang lain. Bersama-sama kita mengubah kebiasaan ini, untuk menjemput malaikat rahmat hadir ke rumah sekaligus memperolehi keberkatan dan kasih sayang dalam keluarga.

 

Sumber: Mingguan Wanita

Hantar Komen